Kooli tõmbekapp

Demonstratsiooni tõmbekapid on kohtpõhised või ratastel. Tõmbekapil on klaasid neljast küljest. Vertikaalselt liikuvas esiaknas on horisontaalselt liikuvad väiksemad aknad. Kasutame ainult raami sees olevat turvaklaasi kuna leiame, et ainult klaasist aken ei ole kasutajale ohutu. Esiaknal on ohtus nõuetest tulenev pritsmekaitse. Ohutusautomaatika vastavalt EVS-EN14175 soovitustele: ohutu äratõmbe püsiv jälgimine. Tõmbekapi tablool põlev roheline tuli kui äratõmme on kasutajale ohtud. Kui äratõmme on väiksem , siis tablool süttib punane tuli ja käivitub heli signaal. Esiakna saab vabalt avada 50 cm. Kui vajutada lülitile, siis esiaken avaneb 90 cm. See on mugav lahendus seadmete ja katsete ülesse panemiseks. Esiakna avamisel üle 50 cm süttib tablool kollane tuli, mis jääb vilkuma seni kuni esiaken on ohutus asendis (50 cm ) tagasi. Lisana on võimalik integreerida tõmbekapi lakke vidokaamera rakis mis võimaldab videokaamera kasutamist. Kaamera paigaldatakse tõmbekapi kambrist väljaspool. Kaamera võimaldab reaalajas ülekandeid, pildi ja video salvestamisat. Tõmbekapis toimuvaid katseid saab vaadata interaktiivsel tahvlil ja ka internetis. Tõmbekappi sisse saab integreerida statiivi(de) hoidja(id). Õpilaste poolsele küljele on võimalik trükkida kooli logo. Täpsem tehniline info on alajaotuses kataloogid.

Erinevates dokumentides (RKAS) soovitakse, et Eesti Gümnaasiumite keemia klasside tõmbekapid vastaksid minimaalselt EVS-EN14175-2 osa nõuetele:

  • tõmbekapid peavad olema valmistatud materjalidest, mis taluvad pikaaegsel kasutamisel eeldatavaid mehaanilisi, keemilisi ja termilisi pingeid ning ei tohi olla kergestisüttivad. Seega ertaleenist (polüetüleen) detailide kasutamine ei ole lubatud.
  • tõmbekapi konstruktsioon peab vastama EN13150:2020 osa 5 soovitustele.
  • tõmbekapi tööpind peab olema ümbritsetud igast küljest olema suletud kas seina või ühe esiaknaga. Külgseintes ei tohi olla liikuvaid aknaid. Seega 2 liikuva esiaknaga tooted mis asuvad teineteisele vastakuti ei ole tõmbekapid.
  • tõmbekapp tuleb ehitada sellisel viisil, et plahvatuse korral ta ei kujuta ohtu kasutajale ja ümbritsevatele. Seega lööklaine peab suunduma kasutajast eemale.
  • tõmbekapi liikuvat esiakent peab olema võimalik avada kuni 500 mm, kuid mitte üle 600 mm. Vastav kõrgus peab olema tõmbekapil selgelt märgitud.
  • ühe kanderihma purunemisel ei tohi tõmbekapi esiaken alla kukkuda. Vastav kaitse mehhanism ei tohi kokku puutuda tööala atmosfääriga.
  • esiaknal peab olema pritsmekaitse, mis välistab vedeliku valgumise väljaspoole tõmbekapi töökambrit.
  • tõmbekapil peab olema õhuvoolu näidik, mida saab igal ajahetkel kontrollida. Õhuvoolu indikaator peab jälgima tõmbekapi korrektset äratõmmet vastavalt tüüp testil saadud tulemustele. Audio-visuaalne alarm peab tevitama puudulikust äratõmbest. Seega äratõmmatav õhuhulk peab olema teada ja igal ajahetkel samasugune. Soovitavalt 350m3/h. Lõppkasutaja poolt äratõmbe tugevuse reguleerimine peab olema välistatud. Ilma tabloota ei ole meil tegemist tõmbekapiga vaid kohtäratõmbega.
  • tõmbekapi kommunikatsioonide lülitid, kraanid peavad asuma väljaspool tõmbekapi töökambrit.
  • tõmbekapid on lubatud kasutada minimaalselt IP44 astmega elektripistikuid. Kui pistikupesad asuvad tõmbekapi töökambris, siis nende sisselülitamine peab asuma kambrist väljaspool.
  • tootel peab olema kaasas nõutele vastav kasutusjuhend koos testprotokolliga. Seega ilma testprotokollita ja paigalduse järgse õhuhulga mõõtmiseta meil ei ole tegemist tõmbekapiga. On ainult usk sellesse, et see võib nii olla.
  • tõmbekapil peab olema tootja nimi, tootmisaasta, seerianumber ja normist tulenevad kleebised.